niedziela, 3 lutego 2013

Kiedyś i dziś




Kiedyś chleb pieczono w każdym domu dzisiaj w nielicznych, chociaż jak spojrzeć w tematykę wielu blogów czynność ta wraca do łask. Wykonanie pysznego domowego chleba jest obłędnie proste. Naprawdę!  Jeżeli ktoś potrafi upiec szarlotkę może zostać mistrzem  chlebowych wypieków. Schody zaczynają się w momencie kiedy zamarzy się nam bardzo tradycyjny staropolski chleb, taki prawdziwy na zakwasie nie na drożdżach i do tego z pieca chlebowego a nie z kuchenki. Szczęściarzem jest ten kto posiada takowy, a zostać mim może każdy przeznaczający kawałek kuchni, altanki lub ogrodu na budowę własnego chlebowego pieca. 

Chleb razowy kminkowy z ziarnem słonecznika i siemenia

Dzisiaj serwuję ten najlepszy żytnio-pszenny razowy z ziarnem słonecznika i siemienia doprawiany kminkiem z wiklinowej foremki pieczony w piecu chlebowym. Mniam.


Wyrabianie ciasta chlebowego.


Wiklinowa forma do chleba.

Wyrośnięte ciasto chlebowe.

Z formy na łopatę.

Upieczony chleb z formy wiklinowej. 



Co można upiec w piecu chlebowym?
Na drugim miejscu po chlebie z naszego pieca wychodzi pizza i calzone następnie wszelakie drożdżowce: bułeczki, ciasta, drożdżówki. Służy również do suszenia owoców, podwędzania szynek i kiełbas. W naczyniu można upiec duszonkę warzywną, wszelkie zapiekanki, ryż z owocami. W planach pieczona świnka.

A tymczasem kiełbasa jałowcowa w trakcie podwędzana.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz