Kiedyś chleb pieczono w każdym domu dzisiaj w nielicznych,
chociaż jak spojrzeć w tematykę wielu blogów czynność ta wraca do łask. Wykonanie pysznego domowego chleba jest obłędnie proste.
Naprawdę! Jeżeli ktoś potrafi upiec
szarlotkę może zostać mistrzem
chlebowych wypieków. Schody zaczynają się w momencie kiedy zamarzy się nam bardzo
tradycyjny staropolski chleb, taki prawdziwy na zakwasie nie na drożdżach i do
tego z pieca chlebowego a nie z kuchenki. Szczęściarzem jest ten kto posiada takowy, a
zostać mim może każdy przeznaczający kawałek kuchni, altanki lub ogrodu na
budowę własnego chlebowego pieca.
|
Chleb razowy kminkowy z ziarnem słonecznika i siemenia |
Dzisiaj serwuję ten najlepszy żytnio-pszenny razowy z
ziarnem słonecznika i siemienia doprawiany kminkiem z wiklinowej foremki
pieczony w piecu chlebowym. Mniam.
|
Wyrabianie ciasta chlebowego. |
|
Wiklinowa forma do chleba.
|
|
Wyrośnięte ciasto chlebowe. |
|
Z formy na łopatę. |
|
Upieczony chleb z formy wiklinowej. |
Co można upiec w piecu chlebowym?
Na drugim miejscu po chlebie z naszego pieca wychodzi pizza
i calzone następnie wszelakie drożdżowce: bułeczki, ciasta, drożdżówki. Służy
również do suszenia owoców, podwędzania szynek i kiełbas. W naczyniu można
upiec duszonkę warzywną, wszelkie zapiekanki, ryż z owocami. W planach pieczona
świnka.
A tymczasem kiełbasa jałowcowa w trakcie podwędzana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz